CASES

Zeehaven – behoud van concurrerende dienstverlening

Uitdaging

Binnen een samenwerkingsverband profileert deze zeehaven zich met een dienstverlening die de haven als geheel een concurrerende propositie brengt ten opzichte van haar omgeving. Echter bleek de gekozen financiële constructie niet meer toelaatbaar binnen het stelsel waarin zij opereert.

Aanpak

In de eerste weken zijn er meerdere gesprekken en interviews gehouden met alle betrokken marktpartijen en partijen die in de randen daarvan opereren. Tijdens deze gesprekken ontstond het beeld van randvoorwaarden die de markt en partijen stelden voor/aan zichzelf en de door hen geziene mogelijke oplossingen. Helder werd zeker wat vooral niet mogelijk was, maar ook wat schijnbaar niet kon. Vanuit eliminatie en toetsing van opties waar misschien wel ruimte voor was ontstond het beeld van de oplossingsrichting.

Oplossing

De uiteindelijke oplossing lag voor deze situatie in een geheel andere methode van invulling van de dienstverlening. Met behulp van een speciaal opgesteld operationeel en financieel rekenmodel zijn de partijen vervolgens helder overtuigd van de geschiktheid van de oplossing. Deze oplossing bleek zelfs ook zonder de ontstane noodzaak tot verandering beter te zijn geweest dan de bestaande invulling.

Implementatie

Door de politieke gevoeligheid en de verschillende belangen is er voor gekozen om betrokken partijen voorafgaand aan de finale presentatie reeds enigermate te informeren over de de oplossingsrichting zodat dit beter in de verschillende organisaties kon landen. De oplossing is vervolgens geleidelijk uitgerold.

Resultaat

De zeehaven wist haar dienstverlening tegen een gunstig prijspeil te handhaven en zo dit onderdeel van haar concurrentievermogen te borgen.

Logistiek dienstverlener – 100 dagen aanpassen en verbeteren

Uitdaging

De originele vraagstelling was om te helpen bij een bedrijfskritisch project en een daarin ontstaan conflict met een leverancier. Gaandeweg de gesprekken kwamen er echter andere vraagstukken naar voren die de eigenaar bovenmatig bezig hielden.

  • Afgenomen omzet door klanten die ook hun omzet zagen dalen en daarom minder dienstverlening afnamen.
  • Klanten die een verbeteringsslag in de dienstverlening eisten.
  • Grote moeite met de acquisitie van nieuwe klanten.

Aanpak

Er zijn diverse gesprekken gevoerd. Uiteraard met de bewuste leverancier, maar ook verschillende klanten, mensen op de werkvloer, collega bedrijven en ex-klanten. Dit naast een analyse van het project, werkprocessen en reeds ondernomen acties.

Implementatie

Uit de gesprekken is naar voren gekomen waar klanten het bedrijf voor herkennen. Juist dit beeld is als focus gebruikt in een korte termijn strategie en marketing uitingen. Binnen deze periode is ook op een andere manier gekeken naar haar dienstverlening. Interne processen zijn omgegooid omdat deze flink effectiever bleken.

Resultaat

De aangepakte werkprocessen leidden tot beter planbare fulfilment met als gevolg veel minder overwerk, opslag van gereed product en een hogere beladingsgraad van de vrachtauto’s. En met de strategie ontstond hernieuwde interesse in de markt voor het bedrijf als dienstverlener en ook, zo bleek later, als overnamekandidaat.

Onze succeedrs hebben o.a. gewerkt voor;